Over

Deze blog wordt gemaakt door leerlingen van het zesdejaar uit de Sint-Maartenbovenschool in Beveren-Waas voor het vak Nederlands.

Elke week selecteert en herwerkt een leerling één bericht uit de media binnen een bepaalde categorie voor de blog. De leerling vat kort de essentie samen van het persbericht, artikel of interview. Het bericht is geschreven in de standaardtaal, telt minimum 100 woorden en kent een aantrekkelijke opmaak. Onderaan het blogbericht wordt duidelijk naar de bron verwezen volgens de BIN-normen, eventueel voorzien van een hyperlink.

Er zijn vijf categorieën:

  1. boeken in beeld: nieuws over recent verfilmde boeken, boeken als televisiereeks, stripverhalen, comic books en graphic novels.
  2. auteurs in beeld: welke auteurs of boeken halen de pers (vb. interview, prijs, dood)?
  3. de wereld van het boek: welke happening haalt het nieuws (vb. boekenbeurs, tentoonstelling, thema in de (plaatselijke) bibliotheek, boekenweek, gedichtendag)?
  4. podium: welke uitvoering kreeg lovende kritieken? Welk stuk is controversieel en waarom? Het gaat om toneel, opera, musical.
  5. boekentop 10: een vergelijking van de boekenlijstjes die je elke week terugvindt in De Morgen Boeken, De Standaard der Letteren, Humo en Knack.

Ten slotte wordt van alle leerlingen verwacht voor een grote overhoring van Nederlands de blog te volgen. Elke overhoring bevat een eenvoudige vraag over een blogbericht.

Sylvia Smits en Gijs Hollebosch

Leraars Nederlands Sint-Maarten

Plaats een reactie