100 jaar Marten Toonder

Op 7 februari 2012 was het 100 jaar geleden dat Marten Toonder werd geboren. Hij is de geestelijke vader van Tom Poes en Heer Bommel. Naar aanleiding daarvan brengt het Brusselse stripmuseum een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Marten toonder was niet enkel een striptekenaar, maar ook een taalvirtuoos.

Marten Toonder was een Nederlandse striptekenaar, die bij ons vooral bekend was geworden door het figuurtje Tom Poes. De eerste verhalen van Tom Poes werden gepubliceerd als krantenstrip. Later komt daar het figuur Olivier B. Bommel bij. De strip kende zeer veel succes.

Zijn strip werd gekenmerkt door een bepaalde lay-out: één bladzijde tekst met daarboven een paginabrede band met drie plaatjes, zonder tekstballonen. Tekeningen mochten niet afleiden van de tekst. En omgekeerd. In zijn strips vertolken dieren alle mogelijke menselijke karaktertrekken. Enkele behandelde thema’s waren milieuvervuiling en migratie. Hiermee liep hij zijn tijd ver vooruit. Deze thema’s zijn nog steeds actueel.

Toonder was niet de meest talentvolle tekenaar, wel was hij een taalvirtuoos. Marten Toonder bedacht woorden en uitdrukkingen zoals: “minkukel”,  “zielknijper”,  “kommer en kwel” en “een eenvoudige doch voedzame maaltijd”, woorden die nu standaardtaal zijn.

De tentoonstelling “100 jaar Marten Toonder, Een beer en een heer van stand” loopt tot 23 september in het Belgisch stripcentrum in Brussel.

AN., ‘Een heer en beer van stand’, internet, Cobra.be, 2012-02-07, 12.36, (http://www.video.ketnet.be/cm/cobra/boek/1.1214514)

Een beer en heer van stand, internet, Belgisch stripcentrum, 2012-02-07, (http://www.stripmuseum.be/nl/nieuws/188-100-jaar-marten-toonder)

Dit bericht werd geplaatst in auteurs in beeld, de wereld van het boek. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie