Congo. Een Geschiedenis.

Met ‘Congo. Een geschiedenis’ bracht David Van Reybroeck waarschijnlijk de meest uitgebreide geschiedenis van de oude kolonie van België uit.
Het boek is als een biografie, maar dan niet één over het leven van een mens, maar wel over een stuk land dat al eeuwen gekenmerkt wordt door oorlog en uitbuiting. Een land dat lijkt op een hart met als aorta haar machtige, gelijknamige rivier.

Van Reybroeck laat het verhaal van dé Kongo ver voor de aankomst van Henry Morton Stanley starten. In tegenstelling tot andere boeken die voornamelijk trachten te verhalen over de koloniale periode. Nadat Stanley slaagde in zijn queeste en de wereldwijd nagalmende woorden :”Dr. Livingstone, I presume?” uitsprak, kreeg hij een nieuwe opdracht. Hij moest op zoek naar een kolonie voor de imperialistische en machtsbeluste heerser van het Koninkrijk België, Leopold II. Deze vraag zou het begin van het einde inluiden voor Congo.

Maar Van Reybroeck beperkt zich niet tot de koloniale periode, zijn verhaal over Congo gaat verder tot diep in het heden. Waarin Chinezen voet aan grond proberen te krijgen en het laatste der bodemrijkdommen in handen trachten te krijgen. Het boek geeft een realistiche en klare kijk op Congo, vroeger en nu. Van Reybroeck slaagde hierin door zijn vele gesprekken met Congolezen, waarvan de belagnrijkste getuige op de cover prijkt. Etienne Nkasi is zijn naam en hij beweerde tot zijn dood, twee jaar geleden, dat zijn geboortejaar 1882 was.
Wat hem meteen de oudste persoon ter wereld zou maken.

Het boek won verschillende prijzen waarvan de ‘Ako Literatuurprijs’ en ‘De Libris Geschiedenis Prijs’ de twee belangrijkste zijn. Het boek is ondertussen vertaald en wordt ver buiten België gelezen. Het boek heeft een afschrikkende uiterlijk door zijn gewicht, maar een mens staat te kijken hoe snel je de laatste pagina zal omslaan.

Dit bericht werd geplaatst in de wereld van het boek en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie